Słodkości z mikrofalówki w mniej niż 5 minut

150x110

Masz ochotę na słodką domową przekąskę, ale nie chcesz poświęcać zbyt dużo czasu na jej przygotowanie? Pomocna może okazać się… mikrofalówka! Wystarczy odrobina czekolady, ulubionych owoców oraz urządzenie z funkcjami zmiękczania, a przepyszny deser przyrządzisz w mgnieniu oka.

Sezon wakacyjny nieodłącznie kojarzy nam się z relaksem, wysokimi temperaturami, a także brakiem chęci na spędzanie wielu godzin w kuchni, szykując posiłki dla siebie i najbliższych. Niezastąpioną pomocą kuchenną będzie w tym przypadku nowoczesna kuchenka mikrofalowa Samsung MS23H3115FK. Dzięki zastosowanym w modelu rozwiązaniom przygotujemy apetyczne letnie desery, zaoszczędzając przy tym mnóstwo czasu.

Ekspresowo i na słodko

Wielbiciele słodkości z pewnością docenią innowacyjną funkcję zastosowaną w modelu mikrofalówki Samsung. Uruchamiając jeden z czterech trybów – roztapiania masła lub gorzkiej czekolady, topienia cukru i zmiękczania masła – otrzymamy idealnie miękkie lub roztopione składniki niezbędne do kulinarnych wariacji. Kuchenka mikrofalowa MS23H3115FK pozwala na uzyskanie perfekcyjnej konsystencji i wilgotności, a także zachowanie składników odżywczych wszystkich produktów, których zdecydujemy się użyć do przyrządzenia domowych wypieków, czy smakowitego deseru, np. owoców w czekoladzie.

Zdrowo, bo z mikrofalówki

Jeszcze do niedawana kuchenki mikrofalowe kojarzyły się z niezdrowym gotowaniem, dlatego używaliśmy ich głównie do podgrzewania lub rozmrażania posiłków. Praktyczne funkcje, które posiadają  mikrofalówki Samsung obalają ten mit. Oprócz opcji zmiękczania i roztapiania, która idealnie sprawdzi się w przypadku deserów, w modelu MS23H3115FK możemy skorzystać także z możliwości gotowania na parze. Dzięki dedykowanemu naczyniu, zapewniającemu swobodną cyrkulację pary, przyrządzane w mikrofalówce warzywa, ryby czy makarony będą rozpływały się w ustach.

Aby wypróbować kulinarne możliwości kuchenek mikrofalowych Samsung, proponujemy prosty i szybki przepis na przepyszne owoce w czekoladzie – deser, który z pewnością zdobędzie podniebienia całej rodziny.

Składniki:

150 g mieszanych owoców (mogą być mrożone)
50 g cukru
100 g gorzkiej czekolady
30 ml śmietany 36%

Owoce układamy w naczyniu. Roztapiamy czekoladę w mikrofalówce za pomocą programu Soften/Melt. Do czekolady dodajemy śmietanę i łyżkę cukru. Rozpuszczoną, gorącą czekoladą polewamy owoce. Po chwili otrzymujemy smaczny i szybki deser. Smacznego!


dostarczył infoWire.pl